Ashwagandhan terveysvaikutukset – Tekijän kokemus ja tutkimustulokset

Ashwagandha on lääkekasvi, jota Intian ayurvedaan liittyen on käytetty vuosituhansia. Sen uskotaan tarjoavan monia terveyshyötyjä ja parantavia ominaisuuksia. Olen selvittänyt ashwagandhan terveysvaikutuksia ja olen saanut vastauksia joihin en ollut osannut odottaa.

Mitä Ashwagandha on?

Ashwagandha (Withania somnifera) on Intiassa ja muissa Aasian maissa viljelty lääkekasvi, joka tunnetaan myös nimellä Indian ginseng. Se kuuluu solanaceae-perheeseen ja sisältää runsaasti glykosideja ja steroidioliöitä. Se on yleinen vaikuttava aine paljon Intiassa käytettävissä ravintolisissä ja lääkevalmisteissa.

Kerran vuodessa ashwagandhan juuret korjataan ja kuivataan. Ne voidaan sitten maustaa, jauhaa tai jalostaa muita tuotteita varten. Tämä kasvi on kuuluisa kyvystään parantaa ihmisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Ashwagandhan terveysvaikutukset

Ashwagandhan kerrotaan parantavan monia erilaisia sairauksia ja häiriöitä. Tässä on joitain esimerkkejä siitä, miten ashwagandha voi auttaa:

Vahvistaa immuunijärjestelmää

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja alentamaan stressiä, jotka molemmat voivat vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmäämme. Muutamia tutkimuksia on tehty, ja niiden tulokset osoittavat, että ashwagandha voi auttaa vähentämään infektioiden riskiä ja vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Lievittää stressiä

Ashwagandhan on todettu lievittävän stressiä ja ahdistusta. Se voi auttaa torjumaan stressiä ja sen seurauksena hallitsemaan stressiä aiheuttavia tilanteita paremmin. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandha voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Tutkimuksessa verrattiin neljää eri ryhmää, joista kolme otti ashwagandha-lääkettä ja yksi oli placeboryhmä. Ashwagandha-ryhmien stressi- ja ahdistustasot alenivat merkittävästi ja ilman sivuvaikutuksia.

Parantaa unen laatua

Unen puute voi vaikuttaa negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandha voi auttaa parantamaan unta. Tutkimukseen osallistuneilla oli parempi unen laatu, kun he ottivat ashwagandha-lääkettä. Lisäksi heillä oli alhaisemmat stressitasot, ja he pystyivät suoriutumaan paremmin haastavista tehtävistä.

Auttaa painonhallinnassa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa lisäämään lihasmassaa ja vähentämään rasvamassaa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ne, jotka ottivat ashwagandha-lääkettä, menettivät enemmän painoa ja kehon rasvaprosenttia verrattuna niihin, jotka eivät ottaneet lääkettä. Lisäksi heillä oli parempi ruokahalu ja vähemmän stressiä.

Ashwagandhan haittavaikutukset ja varotoimet

Ashwagandha on yleensä turvallinen ja sillä on vähän sivuvaikutuksia. Mutta se voi aiheuttaa joillekin ihmisille pahoinvointia, ummetusta, ripulia, päänsärkyä, unettomuutta tai lisääntynyttä syljeneritystä. Siksi on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen ashwagandhan käyttöä.

Ashwagandha voi myös lisätä verenpainetta ja verensokeritasoja. Siksi potilaiden, joilla on diabetes, on otettava ashwagandha vain lääkärin valvonnassa. Ashwagandha voi myös vähentää veren hyytymistä, joten se ei ole turvallista niille, joilla on verenvuotoja tai joilla on muita veren hyytymiseen liittyviä ongelmia.

Ashwagandhaa ei myöskään suositella raskaana oleville naisille tai imettäville äideille, koska sitä ei ole tutkittu tällaisissa tilanteissa. Siksi on tärkeää olla keskustelematta lääkärin kanssa ennen ashwagandhan ottamista.

Yhteenveto

Ashwagandha on lääkekasvi, jota on käytetty vuosituhansia intialaisessa ayurvedassa. Se sisältää runsaasti glykosideja ja steroidioliöitä ja uskotaan tarjoavan monia terveyshyötyjä ja parantavia ominaisuuksia. Ashwagandha on todettu auttavan vahvistamaan immuunijärjestelmää, lievittämään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *