Alkoholin haittavaikutukset – mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Monille on tuttua, että alkoholi voi olla terveydelle haitallista. Yllättävän moni ei kuitenkaan tiedä tarkemmin, millaisia haittoja alkoholi voi aiheuttaa. Tässä artikkelissa käymme läpi näitä haittavaikutuksia sekä muutamia toimenpiteitä, joilla omaa terveyttä voi suojata.

Mitä alkoholi aiheuttaa?

Alkoholin vaikutus on erilainen jokaiselle, sillä se riippuu mm. iästä, sukupuolesta, ruumiin koosta ja senhetkisestä terveydentilasta. Alkoholin kulutus voi aiheuttaa vakavia haittoja ja riskejä terveydelle. Se voi esimerkiksi vaikuttaa keskushermoston toimintaan ja aiheuttaa hengityksen lamaantumista, mikä voi johtaa kuolemaan. Alkoholin suurkulutus voi myös aiheuttaa muun muassa sydänsairauksia, maksasairauksia sekä pahimmillaan koomaan.

Alkoholi voi myös lisätä riskiä sairastua erilaisiin syöpiin, joita ovat mm. naisten rintasyöpä, maksasyöpä ja suolistosyöpä. Alkoholin suurkulutuksesta voi olla seurauksena myös masennusta, unettomuutta, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä sekä laaja-alaista haitallista käyttäytymistä. Myös muistin ja oppimiskyvyn heikkeneminen voi olla seurausta alkoholin liikakäytöstä.

Onko kaikki alkoholi yhtä haitallista?

Kyllä. Kaikki alkoholi on yhtä haitallista. Eri juomien kohdalla on kuitenkin eroja siinä, kuinka paljon alkoholia juoma sisältää. Koska alkoholin haitat vaihtelevat juomakohtaisesti, on tärkeää tietää, mitä juomia, millaisissa annoksissa ja miten usein itse kuluttaa. Yksi yleinen suositus on, että alkoholia tulisi käyttää vain määrättynä annoksena ja vastuullisesti.

Vastuullisen alkoholinkäytön ohjeet

Vastuulliseen alkoholinkäyttöön kannattaa noudattaa ainakin seuraavia ohjeita:

  • Älä käytä alkoholia, jos olet alle 18-vuotias. Alkoholin käyttöä ei suositella alle 18-vuotiaille. Alle 15-vuotiaat eivät saa kuluttaa alkoholia missään tilanteessa.
  • Älä sekoita alkoholia huumaavien aineiden kanssa. Sekoittaminen voi aiheuttaa vakavia haittoja terveydelle.
  • Keskity lasilliseen. Suositeltu enimmäismäärä on 2-3 olutta tai viiniä tai 1-2 shotia viinaa päivässä. Pidä huolta, ettet kuluta enemmän.
  • Muista välipalojen merkitys. Välipala auttaa paitsi hillitsemään nälkää, myös estämään humalan nousua.
  • Juoda vastuullisesti. Nauti aterioiden kanssa ja noudata turvallisia annostuksia. Älä tee asioita, joista et ole varma, että olet hallinnassa.

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Jos alkoholinkäyttö alkaa hallita elämää, on syytä hakeutua hoitoon. Tällöin esimerkiksi työnteko tai opiskelu saattaa kärsiä, samoin perhesuhteet, ystävyyssuhteet ja suhteet muihin ihmisiin. Alkoholiongelmassa tarvitaan usein ammattiapua, joka auttaa oman elämänhallinnan palauttamisessa. Hoitoon hakeutumisesta on hyötyä myös terveyden kannalta.

Alkoholiriippuvuuden hoidossa keskeisenä tehtävänä on vähentää alkoholinkäyttöä tai lopettaa se kokonaan. Hoito sisältää myös psykososiaalisia menetelmiä, joiden avulla on mahdollista ymmärtää alkoholin aiheuttamia ongelmia ja ratkaista ne. Hoito voi koostua esimerkiksi yksilö- tai ryhmäterapiasta, kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta, konsultoinnista tai lääkityksestä.

Yhteenveto

Tiedetään, että alkoholi on haitallista terveydelle. Siitä aiheutuu erilaisia vakavia riskejä ja haittoja, joista osa voi olla pitkävaikutteisia. Siksi on tärkeää noudattaa vastuullista alkoholinkäyttöä ja kiinnittää huomiota siihen, miten paljon ja mitä juomaa kuluttaa. Jos alkoholin käyttö alkaa hallita elämää, on syytä hakeutua hoitoon. Hoito auttaa vähentämään tai lopettamaan alkoholinkäytön ja selviytymään alkoholiongelmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *